Veel gestelde vragen



Hoe maak ik het best mijn nachtbeugel schoon?

Het is het beste om elke ochtend de beugel onder de koude kraan met wat zeep schoon te maken. Het nadeel hiervan is dat je na een tijd een witte aanslag op je beugel krijgt, dit kun je dan gelukkig wel verwijderen met schoonmaakazijn. Dit doe je door een bakje te vullen met schoonmaakazijn en de beugel hier een kwartier in te leggen. Hierna moet u hem wel goed afspoelen. Wanneer azijn u niet goed bevalt kunt u ook een kunstgebit reiniger gebruiken.


Wat is het verschil tussen een blokjesbeugel en een slotjesbeugel?

Een blokjesbeugel en slotjesbeugel is precies hetzelfde! We gebruiken beide benamingen.


Hoe lang moet ik mijn nachtbeugel blijven dragen?

Nadat je beugel is verwijderd, is deze nachtbeugel voor je gemaakt zodat je tanden stabiel in de rechte stand blijven staan. Vaak adviseert je behandelaar hoe vaak en hoe lang je deze moet blijven dragen. Dit is belangrijk om op te volgen, anders kunnen je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke stand. Wanneer je geen advies hebt van je behandelaar over hoe lang je dit moet blijven dragen, kun je altijd opnieuw informeren.


Is een beugel pijnlijk?

Als je net een nieuwe beugel hebt kunnen de eerste paar dagen wat pijnlijk zijn. Het kan je een 'trekkerig' gevoel geven, met name tijdens het eten. Hoe erg je er last van hebt hangt ook af van hoe scheef je tanden staan. Meestal verdwijnt de pijn wel na een week. Maar elke keer als je naar de orthodontist gaat en hij jou beugel bijstelt kunnen je tanden weer een aantal dagen gevoelig zijn. Maar het blijft meestal wel minder dan toen de beugel geplaatst werd.


Hoe vaak ga je op controle?

Tijdens de behandeling kom je eens in de vier tot acht weken terug op controle. De orthodontist kijkt dat of alle onderdelen van de beugel nog intact zijn en of de verschuiving van de tanden en kiezen gaat zoals wordt verwacht. Als het al nodig is stelt hij de beugel bij, en meestal bij een slotjesbeugel wordt er regelmatig een nieuw en sterker draadje geplaatst om meer druk op de tanden te zetten. De elastiekjes worden dan ook meestal wel vervangen.


Kun je met een beugel alles eten en drinken?

Ja, met een beugel kan je gewoon eten en drinken. Maar als je iets kleverigs eet, zoals drop of iets hards afbijt, bijvoorbeeld een appel bestaat er een kans dat de beugel kapot gaat.  Ook is het beter om geen cola en ijsthee te drinken, dit heeft niet alleen schade voor je gebit maar kan ook schadelijk zijn voor je beugel zelf. 


Is er een maximum leeftijd voor een beugel?

Er is geen maximumleeftijd voor een beugel, er zijn namelijk zelfs orthodontisten die 60 plussers onder behandeling hebben. Het is wel erg belangrijk dat het bot, tandvlees en de tanden en kiezen in goede gezondheid zijn voordat je aan een behandeling begint. Aangezien bacteriën sneller hechten aan een beugel. Zo kan het bij een gebit met ontstekingen snel voor verergeringen zorgen. Dit zie je vooral vaak bij rokers. Daarnaast is een nadeel dat je op een oudere leeftijd vaker te maken hebt met medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat tanden zich moeilijker verplaatsen. 


Krijg je gaatjes van een beugel?

Nee, van een beugel krijg je geen gaatjes. Gaatjes krijg je van tandplak, dat is een laagje dat op de tanden en kiezen vast blijft plakken als je je tanden niet goed poetst. In deze plak zitten heel veel bacteriën die gaatjes veroorzaken, maar het kan ook voor ontstekingen zorgen van het tandvlees. Bij een vaste beugel is het veel moeilijker om de tanden schoon te houden, als er om de metalen slotjes plak blijft zitten kunnen daar uiteindelijk gaatjes ontstaan. Je ziet dan witte of bruine vlekken op je tanden als de beugel eruit is gehaald, dit zijn beginnende gaatjes. Als je je tanden goed schoon houdt hoeft dit dus niet te gebeuren, het is dus heel belangrijk dat je extra veel aandacht geeft aan het reinigen van je gebit bij een vaste beugel!


Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen, als ik een beugel krijg? 

Tijdens de beugelbehandeling is het erg belangrijk dat je een goede mondhygiëne blijft houden. Daarom adviseren wij jou ook ook ook minimaal twee keer per dag je tanden én beugel te poetsen met een elektrische tandenborstel en een fluoridetandpasta. 

Ook raden wij het aan om met interdentalen hulpmiddelen te reinigen. Hiermee worden stokers of ragers bedoelt. Je gebruikt het met name om voedselresten en tandplaque weg te halen tussen je tanden en kiezen.


 

Nog vragen? Volg ons en stuur een bericht!

Instagram: debeugelfee

Carlijn de Boer, Kiki Broeksteeg, Anne-Sophie Bakhuizen van de Brink, Janneke Boeijen en Margot de Bruijn
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin